Nieuwe Durban II ontwerptekst maat voor niets

"Durban II ? Dat is maar een organisatie... Maar goed, een goed industrieël plan kan nu eenmaal niet zonder een marketing plan dat er mee samenvalt!"
"Durban II ? Dat is maar een organisatie... Maar ok, een goed ondernemingsplan kan nu eenmaal niet zonder een marketingplan dat er mee samengaat!"

Voorbije maandag werd door de werkgroep die de VN-conferentie tegen racisme voorbereidt een nieuwe ontwerptekst voorgesteld. Hierin werden enkele heikele punten aangepast in de hoop de Westerse landen tegemoet te komen. Zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie hadden ermee gedreigd Durban II te boycotten als de ontwerptekst niet zou worden aangepast. Zo verwijst de tekst niet meer naar de Israëlische gewelddaden in Palestina. In de vorige versie van het document waren vijf alinea’s gewijd aan het Midden-Oosten en de Palestijnse kwestie. Enkele moslimlanden hadden zelfs voorgesteld om een vermelding over de recente militaire interventie van Israël in de Gazastrook, toe te voegen. Canada en het vaak genoemde Israël hebben al aangekondigd dat zij niet zullen deelnemen aan de conferentie.

Yasser Arafat (PLO) tijdens Durban 2001
Yasser Arafat (PLO) tijdens Durban 2001

De nieuwe ontwerptekst is andermaal een maat voor niets. Al in het eerste punt wordt de eindtekst van Durban I, die voor zoveel controverse zorgde, en waarin Israël een racistische staat werd genoemd, opnieuw opgenomen en bevestigd: “Reaffirms the Durban Declaration and Programme of Action (DDPA) as it was adopted at the World Conference against Racism, Racial Discrimination, Xenophobia and Related Intolerance (WCAR) in 2001; [adopted ad ref. ISWG]

De Verenigde Staten hebben gisteren dinsdag al gereageerd en de nieuwe tekst precies om die reden verworpen. In de opnieuw bevestigde tekst van Durban 2001 staan citaten in zoals bv. deze: “We are concerned about the plight of the Palestinian people under foreign occupation. We recognize the inalienable right of the Palestinian people to self-determination and to the establishment of an independent State.“[punt 63]; “We recognize the right of refugees to return voluntarily to their homes and properties in dignity and safety, and urge all States to facilitate such return.” [punt 65] De Durban II-conferentie zal van 20 tot 24 april in Genève plaatsvinden. De editie van dit jaar is de opvolger van de conferentie uit 2001 in het Zuid-Afrikaanse Durban. Die conferentie eindigde in de grootste chaos, waarbij ook toen reeds het verwijt van “antisemitisme” aan het adres van de critici van Israël weerklonk.

Een gedachte over “Nieuwe Durban II ontwerptekst maat voor niets

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.