Iran krijgt van de VS vrij spel om atoomwapens te produceren

iran52

Het doelwit van Iran: Israël vernietigen
Het enige doel van Iran: Israël fysiek van de kaart vegen

Yossi Melman schrijft in Haaretz dat Israël gefaald heeft in het stoppen van het Iraanse nucleaire programma. Majoor-generaal Amos Yadlin, hoofd van de Militaire Intelligentiedienst zegt dat het feit dat Iran de technologische drempel van haar nucleair programma heeft overschreden slechts één ding betekent: alles ligt nu in de handen van Iran. Als het dat wil, kan Iran verder gaan en haar eerste nucleaire wapen produceren, als het dat niet wil, zal het dat niet doen.

Dit betekent, volgen de chef van de Mossad Meir Dagan, dat Israël dat van het stoppen van het Iraans nucleair programma een nationale prioriteit had gemaakt, gefaald heeft in haar missie. De technologische drempel is een term van de Militaire Intelligentiedienst voor de uitdrukking waarvan ze dachten dat het nooit zover zou komen: the point of no return (het punt waarna geen terugkeer mogelijk is).

Concreet betekent dit dat Iran thans over de know-how beschikt, en de middelen en de apparatuur voor het maken van een nucleair wapen, voor handen heeft. Maar de beoordeling van de chef van de M.I. is niet noodzakelijkerwijs gebaseerd op gevoelige, geheime informatie. Het stond voordien reeds was duidelijk beschreven in het laatste verslag van Internationale Atoom Energie Agentschap. Iran heeft 4000 actieve centrifuges. Deze kan de laagwaardige verrijking van meer dan een ton uranium produceren. Als Iran dat wil, heeft het de middelen en de uitrusting voor het verrijken van uranium tot op het niveau dat het wapens kan aanmaken. Vijfentwintig kilogram van hoog- verrijkt uranium is voldoende om een atoombom te maken.

De nieuwe Amerikaanse regering van president Barack Obama heeft de positie van Teheran verbeterd. De VS veranderde haar aanpak nadat ze eerder had vastgesteld dat voorafgaande bedreigingen en sancties totaal geen effect hadden op het beleid in Iran.

obama3

President Barack Obama is van plan om te gaan praten met de Iraanse ayatollahs en hen een ruime overeenkomst aan te bieden: een resolutie in Irak, een gemeenschappelijke strijd tegen de Taliban in Afghanistan, erkenning van Iran’s regionale positie en het opstarten van een economisch hulpprogramma. Als tegenprestatie ‘hoopt‘ Washington dat Iran eens zal stoppen met het verrijken van uranium. De Verenigde Staten rekenen daarbij op de hulp van de Sovjet-Unie, en zal de S.U. een aanbod doen om als tegenprestatie de VS zal afzien van het plaatsen van een anti-ballistisch rakettensysteem in Polen en in de Republiek Tsjechië.

Maar de kans dat deze internationale inspanningen Iran ervan zal overtuigen om af te zien van de verrijking van uranium is minimaal. Iran stelt zich tot doel, zoals de chef van de M.I. zondag nog zei, tijd te winnen om haar technologische capaciteiten verder uit te breiden. De enige kans dat Iran geen kernwapens zou ontwikkelen, is wanneer Teheran zèlf zou beslissen het te houden bij de huidige technologische stand van zaken. Men zou dit een nieuwe versie van het beleid van ambiguïteit kunnen noemen: ‘U weet dat we dit kunnen doen, en als we het willen, zullen we een bom aanmaken.’

Israël overweegt eenzijdige actie tegen Iran

Die politieke koehandel tussen de VS, Iran en de Sovjet-Unie heeft voor gevolg dat de bal nu helemaal in het kamp van Israël ligt, dat thans – zo lijkt het toch – helemaal alleen staat in haar strijd tegen de Iraanse nucleaire bedreiging. Zo schrijft Het Laatste Nieuws vandaag 10 maart, dat Israël ernstig nadenkt over een “eenzijdige militaire actie” om te verhinderen dat Iran over kernwapens zal beschikken en het tijdsbestek voor zo’n operatie wordt kleiner. Feit dat vandaag gemeld werd door de Israëlische krant Jerusalem Post op basis van het WINEP-rapport van gezaghebbende Amerikaanse politici van beide politieke partijen en deskundigen. Volgens het Washington Institute for Near East Policy (WINEP), voelt Israël de “dringende noodzaak” om op te treden tegen wat het noemt “de vooruitgang die Iran maakt in het verwerven van kernwapens“. Israëlische functionarissen zijn ook gealarmeerd door het feit dat Teheran snel een opgewaardeerde (Russische) luchtafweer zou kunnen verwerven en onderdelen van zijn omstreden atoomprogramma naar bijkomende plaatsen zou willen uitspreiden.

Bron

Een gedachte over “Iran krijgt van de VS vrij spel om atoomwapens te produceren

Reacties zijn gesloten.