Italië komt niet naar antiracismetop (boycot Durban II)

durban

Het Laatste Nieuws meldt heden: Italië trekt zich terug uit een racismeconferentie die de Verenigde Naties 20-25 april in Genève organiseren. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini gezegd. De aanleiding zijn de ‘agressieve en antisemitische verklaringen’ in een voorgesteld slotcommuniqué. Italië is het eerste Europese land dat zich uit de conferentie terugtrekt. Eerder deden ook Israël en Canada dat al. Andere Europese landen, waaronder Nederland en Frankrijk, hebben er mee gedreigd op te stappen als de slottekst niet zodanig wordt aangepast dat hij voor iedereen aanvaardbaar is. De Verenigde Staten hebben ook voorwaarden gesteld.

De conferentie wordt ‘Durban II’ genoemd, naar de vorige racismeconferentie die in 2001 plaatsvond in deze Zuid-Afrikaanse stad. De onenigheid die de conferentie toen ontsierde dreigt zich te gaan herhalen. In Durban liepen Israël en de VS halverwege weg omdat er voornamelijk kritiek op Israël werd geleverd en het zionisme met racisme gelijk werd gesteld. In december liet Nederland bij monde van minister Maxime Verhagen weten dat het de conferentie zal boycotten als de anti-Israëlische retoriek niet wordt geschrapt.

Franco Frattini: 'agressieve en antisemitische verklaringen...'
Franco Frattini: 'agressieve en antisemitische verklaringen...'

Frankrijk zei dat het niets wil weten van een verbod op godsdienstkritiek, waarvoor de moslimlanden ditmaal ijveren naar aanleiding van spotprenten en films over de islam.

De regering-Obama zei vorige week dat de VS de conferentie zal boycotten als het slotdocument niet wordt ontdaan van verwijzingen naar Israël of godsdienstlaster.

In Nederland heeft de organisatie ‘Nederland bekent kleur’ ondertussen zwaar uitgehaald naar minister Verhagen omdat hij een verkeerd beeld ophangt van de top.

Verhagen verklaarde de antiracismeverklaring die op de top wordt besproken, niet aanvaardbaar te vinden. “Een aantal landen, die zelf nog heel wat te doen hebben op het gebied van mensenrechten, misbruikt de top om religie boven de rechten van het individu te stellen, discriminatie op grond van seksuele geaardheid taboe te verklaren, antisemitisme goed te praten en Israël als enige land in de beklaagdenbank te zetten“, zei hij.

Verhagen geeft daarmee volgens Nederland Bekent Kleur echter een vals beeld van de verklaring. In het conceptdocument wordt juist het belang van de bestrijding van antisemitisme, haatmisdrijven, racisme, vreemdelingenhaat en discriminatie en intolerantie en discriminatie tegen moslims genoemd, stelt de organisatie die vindt dat Nederland zeker aanwezig moet zijn op de antiracismebijeenkomst. (belga/novum/edp)

De eerste VN-conferentie over racisme, gehouden in augustus 2001 in Durban Zuid-Afrika, trok massa's antisemitische demonstranten aan
De eerste VN-conferentie over racisme, gehouden in augustus 2001 in Durban Zuid-Afrika, trok massa's antisemitische demonstranten aan

2 gedachtes over “Italië komt niet naar antiracismetop (boycot Durban II)

  1. De meeste info die op deze site te vinden is, werd vertaald vanuit het Engels (of andere talen) naar het Nederlands, precies omdat deze info niet of nauwelijks in de Nederlandse taal op het internet beschikbaar is. Je zal wat moeten zoeken (googelen) om de oorspronkelijke Engelstalige teksten te vinden, als ik de bron al niet vermeld heb. 🙂

    Like

Reacties zijn gesloten.