‘Waltz with Bashir’ wint Cesar voor beste buitenlandse film

Ari Folman ontvangt César
Ari Folman ontvangt César

Tijdens de 34ste uitreiking van de Césars door de Académie des Arts et Techniques du Cinema, de Franse versie van de Oscars in Hollywood, viel de Israëlische film Waltz with Bashir (Valse avec Bashir) van Ari Folman andermaal in de prijzen. Als Beste Buitenlandse Film (Meilleur Film Etranger) versloeg deze animatiefilm over de Libanonoorlog in 1982 ondermeer Le Silence de Lorna van onze gebroeders Jean-Pierre en Luc Dardenne.

Hiermee komt Waltz with Bashir in het rijtje van vorige bekende Césarwinnaars zoals Million Dollar Baby (2006) en Mystic River (2004) van Clint Eastwood, Das Leben der Anderen (2008) van Florian Henckel von Donnersmarck, La Vita è bella (1999) van Roberto Benigni, Bowling for Columbine (2003) van Michael Moore, Mulholland Drive (2002) van David Lynch en The Piano (1994) van Jane Campion.

Zie ook: ‘Waltz with Bashir’ valt naast de prijzen in Hollywood

Stillshot uit Waltz with Bashir
Stillshot uit Waltz with Bashir

Korte synopsis: Ari, een Israëlische regisseur, heeft midden in de nacht een afspraak in een bar met een vriend die wordt gekweld door terugkerende nachtmerries waarin hij stelselmatig wordt achtervolgd door een meute van 26 honden. 26, precies het aantal honden dat hij heeft moeten doden tijdens de Libanese oorlog in het begin van de jaren ’80!

De volgende dag komt voor het eerst een herinnering uit die periode bij Ari naar boven. Een stilzwijgend, kwellend beeld: hijzelf, als jonge soldaat, baadt zich samen met twee kameraden in de buurt van Beiroet. Hij ervaart dan de vitale behoefte om de waarheid te ontdekken over die fractie geschiedenis en van zichzelf. Om daarin te slagen besluit hij om over de hele wereld enkele van zijn vroegere wapenbroeders te gaan interviewen. Hoe dieper Ari in zijn geheugen graaft, hoe meer vergeten beelden naar boven komen.