Nederlanders reageren: NEE, géén creationisme / JA, wél Darwin

Is de vrouw gemaakt uit de rib van een man? Is de aarde 6000 jaar geleden gemaakt en dat in maar zes dagen? Zaten er dinosaurussen op de ark van Noach? “Natuurlijk niet!” zult u misschien denken. Wij zijn bezorgd omdat een groep conservatieve christenen hun verklaring voor de ontwikkeling van het leven, het zogenaamde creationisme, wil verspreiden in Nederland. Dit willen zij doen door rond 12 februari 2009 huis-aan-huis folders te verspreiden. Vandaar dat wij het initiatief genomen hebben tot “NEE creationisme JA Darwin”.

neeja

Ons doel is om zoveel mogelijk brievenbusstickers met deze tekst te verspreiden als statement tegen de misleidende boodschap van het creationisme. Op 12 februari 2009 is het precies tweehonderd jaar geleden dat Charles Darwin geboren is. In 1859 publiceerde Darwin ‘On the origin of species’ en kwam hiermee symbool te staan voor de evolutieleer. Zijn theorie is naderhand verbeterd en aangevuld door meerdere wetenschappers. De evolutietheorie gaf voor het eerst in de geschiedenis een plausibel antwoord op de vraag waar de mens vandaan komt. Conservatieve christenen accepteren de evolutieleer nog altijd niet. Zij gaan uit van het creationisme.

.. en op de 7de dag censureerde God de leerboeken...
.. en op de 7de dag censureerde God de leerboeken…

Creationisme betekent dat dinosaurussen 6000 jaar geleden over de aarde liepen en niet, zoals wetenschappers ons vertellen, miljoenen jaren geleden. Daarnaast is volgens deze christenen de vrouw uit de man ontstaan en heeft hun god de aarde 6000 jaar geleden gemaakt en dat in maar zes dagen. Het aan mensen presenteren van feitelijk onjuiste informatie als “ook” een realistische visie op het leven op aarde is bedrieglijk en in onze ogen misleidend. Wij zijn niet tegen de vrijheid van meningsuiting, noch vinden we dat de creationisten hun brochures niet mogen verspreiden. Het moet echter helder en duidelijk worden gemaakt dat het verhaal dat zij willen presenteren simpelweg niet waar is.

Bekijk hier het fragment uit de uitzending van Pauw en Witteman.

Klik ook op: terug