Stripverhaal ‘Oorlogswonden’ over het verzet, KZ Dora en Fort Breendonk

Donderdag 16 oktober 2008 werd op het stadhuis van Antwerpen in aanwezigheid van de schepen voor onderwijs, Robert Voorhamme en de voorzitter van het Vredescentrum, Gilbert Verstraelen een nieuw stripverhaal over de Antwerpse oorlogsgeschiedenis voorgesteld aan pers en publiek.

In opdracht van het Vredescentrum van de Provincie en de Stad Antwerpen werkten Marc Verhaegen, stripauteur, en Jan Kragt, scenarist, het voorbije jaar aan de strip “Oorlogswonden”.

Dit stripverhaal snijdt verschillende thema’s aan uit de Antwerpse oorloggeschiedenis: het verzet, het bombardement op Mortsel, de V-bommen op Antwerpen en het concentratiekamp Dora. Het biedt tevens een blik op het dagelijks leven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De hoofdrolspelers in het verhaal zijn 2 tieners, Lisa en Mathias (17-18 jaar). Het avontuur start in het Fort van Merksem, waar zij via een vermolmd luik in de kelders van het Fort terecht komen en een kistje ontdekken met brieven van gevangenen in Breendonk. Hier start hun zoektocht naar verhalen en overlevenden van WO II die via verschillende gemeenten in de provincie Antwerpen leidt naar Dora, een Duits concentratiekamp waar onder meer Belgische politieke gevangenen terecht kwamen om er onder dwang en in mensonwaardige omstandigheden V-bommen te vervaardigen.

De ontwikkeling van het stripverhaal kadert in de inspanningen die het Vredescentrum levert om de herinnering aan de wereldoorlogen levend te houden en tegelijkertijd de link te leggen naar het heden. Om jongeren op een laagdrempelige manier de geschiedenis binnen te loodsen vormt een stripverhaal een ideaal medium, mits gepaste begeleiding. Ook voor de leerkracht is het werken met stripverhalen een dankbare manier om jongeren warm te maken voor een bepaald thema. Iedere leerkracht kan er zo ver in gaan als hij of zij wil. De strip kan als dusdanig gebruikt worden in alle richtingen van het secundair onderwijs.

duif

Dit spannende stripverhaal biedt een schat aan historische informatie. De auteur heeft zich – bij het schrijven van de verhaallijn – zeer goed gedocumenteerd. Vooral voor jongeren van 13 tot 17 jaar is het een leerrijke en spannende publicatie. De strip wordt door het Vredescentrum aan de scholen en gemeenten van de Provincie Antwerpen aangeboden tegen kostprijs. (2,50 €) Bij grote bestellingen (vanaf 50 exemplaren) bedraagt de stukprijs 2,20€. Verzendingskosten zijn niet inbegrepen. Voor meer info: Vredescentrum vzw

Over het Vredescentrum vzw: Het Vredescentrum van de Provincie en de Stad Antwerpen vzw kan geen rechtstreekse invloed uitoefenen op de wereldvrede, maar het wil wel een bescheiden bijdrage leveren aan een cultuur van vrede en verdraagzaamheid binnen de eigen province en stad. We plaatsen vrede daarbij in een breed perspectief door enerzijds het verleden en het heden met elkaar te verzoenen en anderzijds ook oog te hebben voor de diversiteit in onze hedendaagse samenleving.

Enerzijds is het Vredescentrum een ontmoetingscentrum. Concreet betekent dit dat het functioneert als informatiepunt voor andere vredesinitiatieven. In dit kader biedt het Vredescentrum een forum voor studiedagen, tentoonstellingen, debatten en andere bijeenkomsten van vredesorganisaties en -initiatieven. Ook met vragen over ‘vrede’ kunnen mensen bij ons terecht. Anderzijds wil het Vredescentrum zelf actief een vredesboodschap uitdragen. De middelen worden vooral ingezet om projecten te verwezenlijken die een inzicht verschaffen in het verleden en een houding van vrede aanmoedigen of belonen.

Beide covers (boven en onder) worden gebruikt bij het uitbrengen van de strip over de V-bommen. Het Vredescentrum heeft geopteerd voor de titel “Oorlogswonden“. Deze albums zullen niet in de reguliere boekhandel te verkrijgen zijn. Daarom hebben wij een alternatieve cover ontworpen met als titel “V-bommen op Antwerpen“. Dit album is wel in de handel te verkrijgen en dan vooral in Antwerpen en omstreken. Een uitvoerig verslag van de succesvolle presentatie van de strip donderdag in de trouwzaal van het Antwerpse Stadhuis volgt later op de Senne en Sanne site.  Vanaf maart 2009 is het stripboek ‘V-bommen op Antwerpen’ ook bestelbaar voor stripwinkels en boekhandels in Nederland bij Bv Van Ditmar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.