Lezing: Shirin Ebadi over revolutie, repressie en religie in Iran

Shirin Ebadi komt naar Brussel voor de eerste MO*lezing. De Nobelprijswinnares spreekt over mensenrechten in de Islamitische Republiek en de vooruitzichten voor de toekomst. Farah Karimi en Karim Lahidji reageren op de lezing van Shirin Ebadi.

Maandag 2 maart. 19 uur. Kaaitheater, Brussel.


 

OVER SHIRIN EBADI

Shirin Ebadi kreeg in 2003 de Nobelprijs voor de Vrede. Het Nobelprijscomité wilde daarmee haar inzet voor democratie en mensenrechten –en meer bepaald voor de rechten van kinderen en vrouwen– waarderen. Shirin Ebadi is afkomstig uit het noordwesten van Iran en stamt uit een familie van academici en praktiserende moslims. Ze studeerde in 1968 af aan de faculteit rechten van de Universiteit van Teheran en ging meteen daarna aan de slag als rechter –een van de eerste vrouwelijke rechters in Iran. Na de Islamitische revolutie van 1979 werden alle vrouwelijke rechters uit hun functie gezet. Pas in 1992 kreeg ze toestemming om als advocaat opnieuw aan de slag te gaan. Ze ging ook opnieuw lesgeven aan de universiteit. Ze zette ook verschillende mensenrechtenorganisaties op, waaronder het Defenders of Human Rights Centre (DHRC), dat de voorbije weken meermaals lastig gevallen werd door de Iraanse politie.

Zie ook Committee for the Defence of the Iranian Peoples Right (CODIR)

OVER FARAH KARIMI

Farah Karimi is geboren in Iran, waar ze in de jaren zeventig betrokken was bij het verzet tegen de sjah. Toen de Revolutie een radicaal conservatieve draai nam, is ze gevlucht naar Europa. In Nederland was ze lid van de Tweede Kamer van 1998 tot 2006. Sinds 2007 is ze directeur van de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib.

OVER KARIM LAHIDJI

Karim Lahidji is ondervoorzitter van de Internationale Federatie van Liga’s voor Mensenrechten (FIDH) en voorzitter van de Iraanse Liga voor Mensenrechten (LDDHI). Hij is advocaat en woont in Parijs.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer? Maandag 2 maart 2009 om 19 uur
Waar? Kaaitheater, Sainctelettesquare 20, 1000 Brussel. Wegbeschrijving:
www.kaaitheater.be
Inkom? € 10, gelieve op voorhand te reserveren, de tickets worden aan de kassa betaald.
Taal? De lezing van Shirin Ebadi is in het Farsi en wordt vertaald naar het Engels en het Frans.

RESERVEREN

Reserveren kan via www.MO.be/molezing of 02 536 19 77 of jan.buelinckx@MO.be. Opgelet: er zijn nog 100 plaatsen, dus snel zijn is de boodschap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.