‘Waltz with Bashir’ valt naast de prijzen in Hollywood

Het Japanse Okuribito wint onverwacht de Oscar voor de Beste Buitenlandse Film. “Thank you“, reageert regisseur Yojiro Takita in kort en bondig Engels. “We will be back, I hope.” De film, over een werkloze muzikant die werk vindt als een begrafenisondernemer, wint het daarmee van de Duitse RAF-film Der Baader Meinhof Komplex en de getipte favoriet Waltz with Bashir, de eerste tekenfilm die ooit voor deze categorie genomineerd werd, uit Israël. Slumdog Millionaire werd de grote winnaar met acht oscars, beste actrice: Kate Winslet, beste acteur: Sean Penn, beste vrouwelijke bijrol: Penélope Cruz en oscar beste mannelijke bijrol postuum voor Heath Ledger. De volledige lijst van oscarwinnaars kan je vinden op IMDB.

Nadat ‘Waltz with Bashir’ eerder de Golden Globe had gewonnen, was de Israëlische productie thans ook genomineerd voor de uitreiking van jaarlijkse Oscars in de categorie ‘Beste Buitenlandse film” (Best Foreign Language Film of the Year). De geanimeerde documentaire ‘Waltz with Bashir’ werd voorheen reeds door de National Society of Film Critics Awards tot beste film uitgeroepen. ‘Waltz with Bashir’ is een animatiefilm over de belegering van de Libanese hoofdstad Beiroet door Israël in 1982. De film volgt de pogingen van de Israëlische regisseur Ari Folman om zijn eigen verdrongen herinneringen aan die tijd terug te vinden. Hij interviewde daarvoor zijn oude legerkameraden, wier verhalen worden verbeeld door animaties.

Korte synopsis: Ari, een Israëlische regisseur, heeft midden in de nacht een afspraak in een bar met een vriend die wordt gekweld door terugkerende nachtmerries waarin hij stelselmatig wordt achtervolgd door een meute van 26 honden. 26, precies het aantal honden dat hij heeft moeten doden tijdens de Libanese oorlog in het begin van de jaren ’80! De volgende dag komt voor het eerst een herinnering uit die periode bij Ari naar boven. Een stilzwijgend, kwellend beeld: hijzelf, als jonge soldaat, baadt zich samen met twee kameraden in de buurt van Beiroet. Hij ervaart dan de vitale behoefte om de waarheid te ontdekken over die fractie geschiedenis en van zichzelf. Om daarin te slagen besluit hij om over de hele wereld enkele van zijn vroegere wapenbroeders te gaan interviewen. Hoe dieper Ari in zijn geheugen graaft, hoe meer vergeten beelden naar boven komen.

Een gedachte over “‘Waltz with Bashir’ valt naast de prijzen in Hollywood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.