Joden van Jemen in het geheim naar Israël gesmokkeld

Veilig geland in Israël
Veilig geland in Israël

Donderdag 19 februari 2009 werden tijdens een geheime operatie twee gezinnen, samen 10 Joodse Jemenieten, het land uitgesmokkeld. Sayid Ben Israel, één van de leiders van de Joodse gemeenschap die tot dan met zijn gezin in Raïda in de provincie Omran woonde, kwam tot het besluit om te vluchten nadat enkele dagen eerder een granaat in zijn huis werd geworpen. Het Joodse Agentschap besliste daarop om de twee gezinnen waaronder hun vier kinderen in het diepste geheim over te brengen naar Tel Aviv. Met hen waren ook twee anderen Jemenitische Joden meegekomen, die deze kans niet liet liggen om aan het antisemitische geweld van de voorbije weken en maanden te ontkomen, dat sinds het begin van het Gaza conflict in alle hevigheid opnieuw was opgelaaid.

Jemenitische Joden genieten de speciale bescherming van de president van Jemen, Ali Abdallah Salah. In de afgelopen jaren zijn de aanslagen tegen Joden echter steeds meer toegenomen. De spanningen bereikten vorig jaar december een hoogtepunt toen Moshe Yaish Nahari, vader van 9 kinderen, werd vermoord door een moslimextremist. De bedreigingen tegen Joden in Jemen zijn volgens Israël tijdens het Gaza-offensief geëscaleerd. Directeur-generaal van het Joods Agentschap Moshe Vigdor zei dat zijn organisatie de situatie van de gemeenschap in Jemen nauwgezet volgt en belooft op elke mogelijke manier te helpen. Joden die ook willen emigreren uit Jemen, zullen snel worden opgehaald. Het gezin van Ben Israel zal nu haar intrek nemen Beit Shemesh, daarbij geholpen door het emigratieprogramma van het Joodse Agentschap. Elke nieuwe emigrant ontvangt gewoonlijk 40.000 sjekkels (7.600 euro) als startkapitaal. De andere migranten zullen worden ondergebracht naar het Yeelim Opvangcentrum in Beersjeba, waar ze ook uitgebreide hulp zullen krijgen van het Joodse Agentschap bij hun integratie in de Israëlische maatschappij.  In Jemen leven thans nog 280 Joden waarvan 230 in de stad Raida en een 50-tal in Sanaa.

Operatie Magisch Tapijt (1949 – 1950)

Operatie Magisch Tapijt: Jemenitische Joden worden overgevlogen naar Israël
Operatie Magisch Tapijt: Jemenitische Joden worden overgevlogen naar Israël
De Jeminitische Nahari familie. Moshe Yaish-Nahari werd begin december 2008 op straat doodgeschoten door een moslimfundamentalist
De Jeminitische Nahari familie. Moshe Yaish-Nahari werd begin december 2008 op straat doodgeschoten door een moslimfundamentalist

Tot kort na de Tweede Wereldoorlog leefde er een grote Joodse gemeenschap in Jemen van ongeveer 63.000 Joden, waarvan een groot deel zich voornamelijk concentreerde in Aden, een Britse kolonie in Zuid-Jemen. Wanneer in november 1947 de Verenigde Naties het Verdeelplan (VN-Resolutie 181) voor de verdeling van Palestina goedkeuren (zie hier kaart) en zoals verwacht de meeste Arabische moslimlanden het VN-Verdeelplan afwijzen, raast een golf van antisemitisme doorheen de Arabische wereld. Overal vinden rellen plaats tegen hun locale Joodse medeburgers, die daar al leefden sinds de tijd van Koning Salomon, met vele doden, vernielingen van Joodse bezittingen en synagogen als gevolg.

In 1947 worden tijdens een bloedige pogrom in Jemen ten minste 80 Joden vermoord. Na het uitroepen van de Joodse staat in mei 1948 wordt de kersverse staat aangevallen door de legers van zes Arabische landen. In 1948 besloot de nieuwe Imam van Jemen onverwachts zijn Joodse onderdanen te laten vertrekken en liet tienduizenden mensen naar Aden vloeien, die daar als sardines bijeen gepakt in erbarmelijke omstandigheden trachten te overleven. Geen VN te bespeuren in die tijd en ook geen enkele VN-resolutie die zich het lot van de Arabische Joden aantrok en nog het minst van al dat van de Joden van Jemen. De Onafhankelijkheidsoorlog van Israël loopt in een verbitterde strijd verder tot in het voorjaar van 1949.

Israël weet wat er intussen de Joden van Jemen is overkomen en besluit tot actie over te gaan. Tussen juni 1949 en september 1950 werden tijdens de Operatie Magisch Tapijt (Operation Magic Carpet) door de Israëlische regering ongeveer 49.000 Joden vanuit Jemen geëvacueerd naar Israël. Het overgrote deel van deze groep die bestond uit 47.000 Joodse Jemenieten, 1.500 uit Aden alsook 500 Joden uit Djiboeti en een aantal Joden uit Eritrea, werden door Britse en Amerikaanse vliegtuigen overgevlogen. De meeste van deze Joden waren verarmde landbouwers en zagen voor het eerst van hun leven een vliegtuig. Zij werden brutaal losgerukt uit hun eeuwenoude religieus en traditioneel bestaan en moesten zich gedwongen aanpassen aan een voor hen totaal nieuwe leefwereld in Israël. De emigratie van Joden uit Jemen werd voortgezet tot 1962, wanneer de burger oorlog in Jemen uitbrak. Van die grote gemeenschap van toen zijn er vandaag de dag nauwelijks ongeveer 200 overgebleven.

Joodse Naqba in het Midden-Oosten totaal genegeerd

1948. Joden vluchten weg uit de Westbank nadat Jordanië dit gebied eenzijdig annexeerde
1948. Joden vluchten weg uit de Westbank nadat Jordanië dit gebied eenzijdig annexeerde, Israël zal pas in 1967 het gebied terug innemen nadat het door Jordanië werd aangevallen

Wanneer men over het vluchtelingenprobleem spreekt in Israël of Palestina, denkt men automatisch aan de Palestijnen die in de jaren volgend op de onafhankelijkheid van de Israëlische staat in 1948 in de Westbank en Gaza woonden en in grote getale naar Jordanië, Libanon, en andere Arabische staten wegvluchtten. Vlucht die door pro-Palestijnse organisaties en in het M-O gemeenzaam de Palestijnse Naqba wordt genoemd. De Joodse Naqba wordt hierbij gewoonlijk genegeerd.

1951 Joodse vluchtelingen uit Irak
1951 Joodse vluchtelingen uit Irak

Migratie van de Arabische Joden begon druppelsgewijze eind 19de eeuw maar kende een enorme acceleratie wanneer vanaf 1948 tot begin jaren ’70 tussen de 900.000 en 1 miljoen Arabische Joden massaal hun respectievelijke landen ontvluchtten waarvan een 600.000 zich tegen 1972 in Israël hadden gevestigd. De Joden van Egypte en Libië werden gedwongen het land te verlaten terwijl de Joden van Irak, Jemen, Syrië, Libanon en in de Noord-Afrikaanse landen door de ontelbare fysieke en politieke bedreigingen ze niet langer veilig waren en eveneens naar Israël vluchtten. De meeste Joden moesten al hun hebben en houden moeten achter laten.

Tegen 2002 maakten de Arabische Joden en hun afstammelingen zo’n 40% uit van de Israëli’s. De World Organization of Jews from Arab Countries (WOJAC) heeft berekend dat de gezamelijke waarde die de Joden moesten achterlaten tijdens hun vlucht vandaag op meer dan 300 miljard dollar moet geschat worden en het onroerend goed dat in Joodse handen was in de Arabische landen ruim 100 000 vierkante kilometer beslaat of viermaal de grootte van de staat Israël. Voor de verliezen aan mensen, bezittingen en materiële zaken werden de Arabische Joden hiervoor nooit gecompenseerd en hun ‘Naqba’ komt in geen enkel VN-rapport voor en komt ook in geen enkele Vredesonderhandelingen aan bod.

Een gedachte over “Joden van Jemen in het geheim naar Israël gesmokkeld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.