Homofobia in San Diego: brandweermannen krijgen schadevergoeding

De vier brandweermannen
De vier brandweermannen

Een jury in de Californische stad San Diego vindt dat vier brandweermannen die van de gemeente verplicht moesten deelnemen aan een zogenaamde ‘gay parade’ recht hebben op schadevergoeding wegens ‘seksuele intimidatie’. Op 17 februari  2009 kende een jury de brandweermannen een vergoeding toe van 34.000 dollar. Bij het eerste proces dat in oktober 2008 plaats vondt, hadden zij 4 miljoen dollar geëist. De advocaat van San Diego heeft laten weten dat de stad in hoger beroep zal gaan. Ron deHarte, de uitvoerend directeur van de San Diego LGBT Pride:

“The mini-sized payout the jury awarded for emotional distress to the firefighters speaks volumes about the so-called notion that they endured severe or pervasive trauma while wearing earphones and sitting six feet off the ground inside a fire truck with the windows rolled up and a roaring diesel engine powering them along a one-mile parade route. This is the same parade route followed by hundreds of public safety and law enforcement officers annually who are unconditionally welcomed with applause by cheering crowds.”

San Diego Pride Parade van 2007
San Diego Pride Parade van 2007

De zaak dateert van juli 2007 toen de vier van hun superieuren te horen kregen deel te moeten nemen aan de jaarlijkse Gay Pride-parade. Hoewel de vier mannen protesteerden, werden zij verplicht in uniform deel te nemen. Tijdens de parade werden de brandweerlieden zogenaamd “onderworpen aan walgelijke seksuele toespelingen en gebaren.” Enkele van de opmerkingen die de brandweerlieden tijdens de parade naar hun hoofd geslingerd kregen waren: “Je mag mijn brandje blussen; je maakt me heet, geef me mond-op-mondbeademing.” Toen de brandweerlieden niet reageerden, werden sommige mensen in de menigte vijandig en begonnen zij hen uit te schelden.

Andere omstanders maakten obscene gebaren naar de spuitgasten, waarbij ze hun geslachtsdelen toonden, naar hun kruis grepen en kushandjes wierpen. Kort na de optocht spanden de vier een rechtszaak tegen de stad San Diego aan. Bij het eerste proces kon de jury het niet eens worden, maar bij de tweede besliste de jury op alle negen punten in het voordeel van de klagers. De vier kregen een totaal bedrag van ruim 27.000 euro. Daarnaast heeft brandweercommandant Tracy Jarman verklaard dat deelname in de toekomst op basis van vrijwilligheid zal gebeuren.

Het Thomas More Law Center, dat de vier juridisch bijstond, reageerde verheugd op de uitspraak. “Dit is een overwinning voor alle mensen die bereid zijn op te komen voor het recht als het gaat om het verdedigen van onze fundamentele vrijheden van meningsuiting en godsdienst. Niemand mag onder dwang worden onderworpen aan seksuele intimidatie op de werkplek. Ook geen mannelijke heteroseksuele brandweermannen die worden lastiggevallen door homoseksuele mannen bij een Gay Pride Parade. Alle ambtenaren van de stad moet nu twee keer nadenken voordat ze ooit weer besluiten op zo’n manier de rechten van hun werknemers te schenden.” (KN/CNA)

Lees ook op deze blog: “Homoparade in Jeruzalem en Het verzwegen leven van Marokkaanse homo’s

Lees ook deze artikels op Verzet.org :

Lees ook deze boekbesprekingen op Verzet.org (eigen verzameling):
homo22

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.