Hoe Hamas de wereld voor de gek hield omtrent dodentol in Gaza

Hamas terreur
Hamas terreur

De internationale gemeenschap heeft een totaal verkeerd beeld gekregen van het aantal doden tijdens het Gaza-offensief. Dat is te wijten aan misleidende informatie van Hamas. Een en ander blijkt uit uit een rapportage van kolonel Moshe Levi van het Israëlische leger. Hij is hoofd van de “Coordination and Liaison Administration” (CLA) voor Gaza.

Terwijl het Palestijnse Centrum voor Mensenrechten meldde dat 895 burgers in Gaza zijn gedood, dat wil zeggen meer dan tweederde van alle slachtoffers, laten de cijfers van het leger zien dat het aantal burgerdoden niet hoger komt dan circa een derde van het totaal. De gegevens van het Palestijnse centrum zijn wijdverspreid.

Het Israëlische leger heeft haar gegevens zondag vrijgegeven. De Jerusalem Post kreeg inzage in het dossier. De cijfers van het leger staan volstrekt op gespannen voet met de Palestijnse gegevens die tot nu toe de basis hebben gevormd voor de beoordeling van het conflict. Als voorbeeld van de desinformatie verwijst Moshe Levi naar de gebeurtenis bij de VN-school in Jabalya op 6 januari jl..

Volgens de Palestijnse rapportage zouden Israëlische mortiergranaten de school hebben getroffen en minstens 40 mensen hebben gedood, onder wie veel burgers. In werkelijkheid werden 12 Palestijnen gedood, van wie negen Hamasstrijders en drie burgers, aldus Levi. Verder bleek dat het Israëlische leger terugschoot nadat het onder vuur was komen te liggen en dat de granaten niet het schoolcomplex raakten, zoals de VN intussen ook heeft erkend (lees op deze blog: VN verontschuldigt zich bij Israël voor foute beschuldiging bombardement VN-school).

Nizar Rayyan, een commandant van Hamas weigerde zijn gezin toestemming te geven hun huis te verlaten, zelfs niet nadat hij was gewaarschuwd door Israël dat het zou worden gebombardeerd
Nizar Rayyan, een commandant van Hamas weigerde zijn gezin toestemming te geven hun huis te verlaten, zelfs niet nadat hij was gewaarschuwd door Israël dat het zou worden gebombardeerd

Vanaf het begin heeft Hamas beweerd dat er 42 mensen werden gedood, maar wij konden via onze observaties vaststellen dat er maar een paar brancards naar de school werden gebracht om mensen te evacueren“, aldus Levi. Hij voegt eraan toe dat zijn legeronderdeel, de CLA, contact heeft gehad met het ministerie van Volksgezondheid van de Palestijnse Autoriteit om te vragen om de namen van de dodelijke slachtoffers. “We kregen te horen dat Hamas het dodenaantal niet vrij wilde geven.

Naar aanleiding van de misleidende informatie van Hamas overweegt het Israëlische leger een “response-team” op te zetten voor toekomstige conflicten. Een dergelijk team krijgt dan tot taak informatie te verzamelen, te analyseren en de uitkomsten zo snel mogelijk naar buiten te brengen om de beweringen van Hamas te weerleggen.

Volgens Levi heeft de CLA nu meer dan 1.200 Palestijnse slachtoffers geïdentificeerd. Hun namen komen voor in het 200 pagina’s dikke rapport, inclusief hun identificatienummer van de Palestijnse Autoriteit, de omstandigheden waaronder ze werden gedood en, waar dat van toepassing, de terroristische groep waar ze bij hoorden. Volgens de CLA zijn 580 van deze 1.200 overtuigend als leden van Hamas en andere terroristische groeperingen ontmaskerd. Driehonderd van de 1.200 zijn vrouwen, kinderen onder de 16 en mannen van 65 en ouder. Zij zijn vermeld in de categorie burgers (noncombatants), aldus de CLA.

Anas Naim, een neef van Hamas Minister Bassem Naim, die gedood werd op 4 januari in Gaza City, werd in Palestijnse rapporten omschreven als 'medicus' en Rode Kruis-medewerker
Anas Naim, een neef van Hamas Minister Bassem Naim, die gedood werd op 4 januari in Gaza City, werd in Palestijnse rapporten omschreven als 'medicus' en Rode Kruis-medewerker

Opgeteld bij de vrouwen zijn ook vrouwelijke terroristen, inclusief op zijn minst twee vrouwen die probeerden zichzelf op te blazen in de buurt van Israëlische eenheden van Givati en de Paratroopers’ Brigades.

Onder de burgers komen ook de namen voor van vrouwen en kinderen van Nizar Rayyan, een commandant van Hamas die weigerde zijn gezin toestemming te geven hun huis te verlaten, zelfs niet nadat hij was gewaarschuwd door Israël dat het zou worden gebombardeerd.

De 320 namen die nog moeten worden geregistreerd, zijn allen mannen; het leger schat dat tweederde van hen terrorist was. Diverse slachtoffers zijn door de Palestijnen geregistreerd als “medici” terwijl ze door de CLA zijn aangemerkt als Hamasstrijders, inclusief Anas Naim, de neef van Bassem Naim, minister van Volksgezondheid.

Na zijn dood rapporteerde de Palestijnse pers dat Naim omkwam als Rode Kruis-medewerker. De CLA beschikt echter over een foto van Naim terwijl hij een raketgestuurde granaat lanceert. De foto werd gepubliceerd op een website van Hamas. Levi onderstreept dat in geen geval burgers opzettelijk als doelwit golden en dat alles is gedaan om het aantal burgerslachtoffers te beperken.

Bronnen: Cidi.nl; Jerusalem Post en Daily Times

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.