Prijs voor de ‘Oneerlijkste Reporter van 2008’: Lauren Booth en haar ‘Boats for Free Gaza’

dis01Naar jaarlijkse gewoonte reikt Honest Reporting prijzen uit voor de slechtste en oneerlijkste reportages, venijnigste cartoons, meest getrukeerde foto’s enz. Omdat het Gaza conflict op 27 december 2008 begon, ging de aandacht van Honest Reporting voornamelijk uit naar de wijze hoe de berichtgeving werd verslagen omtrent dit conflict. In een andere topic zullen de andere ‘prijzen’ verder worden toegelicht, maar bij deze alvast het verhaal van journaliste Lauren Booth, die de twijfelachtige eer geniet om de Prijs voor de Oneerlijkste Reporter van 2008 (Dishonest Reporter of 2008) in de wacht te slepen.

Af en toe gebeurt het dat reporters die een verhaal moeten verslaan, de grens overschrijden en deel worden van het verhaal. Maar wat gebeurt er wanneer een journalist gewapend met een bijl met opzet deel wordt van het verhaal? Dit is wat de columniste Lauren Booth van Mail on Sunday overkwam. Alhoewel algemeen bekend is dat zij de schoonzuster is van voormalig eerste minister van Groot-Brittannië Tony Blair, veel minder geweten is dat zij werkt voor de Iraanse nieuwszender Press-TV, wat in feite betekent dat Lauren Booth op de Iraanse loonlijst staat.

Lauren Booth, schoonzus van Tony Blair, brengt live 'objectieve' berichtgeving vanuit Gaza
Lauren Booth, schoonzus van Tony Blair, brengt live 'objectieve' berichtgeving vanuit Gaza
Boats for Free Gaza
Boats for Free Gaza

Op 28 augustus 2008 haalde Lauren Booth het nieuws met haar publiciteitsstunt voor de Free Gaza Movement wanneer ze meevaart met twee bootladingen van protesters die over de Middellandse Zee naar Gaza zeilden. Nooit gehinderd door een compleet gebrek aan historische feitenkennis, maakt zij misplaatste vergelijkingen met de Joodse Aliyah in de jaren voorafgaand aan WOII en in volle Jodenvervolging tijdens de oorlog, wanneer duizenden Joodse vluchtelingen via boten Palestina trachten te bereiken.

Lauren Booth was heel open over haar dubbelzinnige rol als supporter en tegelijk als verslaggever. De BBC interviewde haar net voor ze vertrok met één van die schepen en blokletterde:

Lauren Booth, schoonzuster van voormalig Brits Eerste Minister Tony Blair die nu op een internationale opdracht is in het Midden-Oosten, vertelt ons dat ze reist zowel als supporter en reporter: “Ik verlang ernaar om terug naar Gaza te gaan om de Palestijnen te steunen en de wereld te laten zien wat daar werkelijk gebeurt.”

Aangekomen in Gaza, was ze erg gelukkig om Hamasleider Ismail Haniyeh te ontmoeten, nam ze deel aan een kaarslichten protest en poseerde ze in verschillende onhandige fotosessies. Daarna strandde ze zelf in de Gazastrook. In plaats van terug te vertrekken met de twee schepen, besliste Booth om te blijven. De volgende schepen van ‘Free Gaza’ werden pas weken later verwacht – zonder dat ze de zekerheid hadden dat Israël hen zou laten passeren. Zij miste letterlijk de boot.

Lauren Booth samen shoppen op de markt met Hamasleider Ismail Haniyeh
Lauren Booth samen met Hamasleider Ismail Haniyeh

Uiteindelijk trachtte de Britse de Gazastrook te verlaten over land, maar haar aanvragen werden genegeerd door zowel Israël als Egypte. Om veiligheidsredenen verbiedt de Israëlische staat buitenlanders het land binnen te komen wanneer zij illegaal de Gazastrook zijn binnen geraakt. (Twee Israëlische burgers, de activist Jeff Halper en verslaggever Amira Hass zijn er inderdaad in geslaagd vanuit Gaza Israël binnen te raken maar riskeren beide de juridische konsekwenties van hun daden.) Egypte heeft nooit uitgelegd waarom ze Booth weigerde Gaza te verlaten via de grens met Egypte.

Lauren Booth vanuit Gaza: "een humanitaire crisis is op het niveau van Darfoer."
Lauren Booth live vanuit Gaza: "een humanitaire crisis op het niveau van Darfoer." Niet bijster snugger vertoont haar eigen(!) fotomateriaal een gans ander beeld van die zgn. hongersnood in Gaza...

Geblokkeerd in Gaza zette Booth haar zogenaamde “journalistiek” verder. In een bijzonder wrang interview met George Galloway omschreef zij Gaza als een “concentratiekamp,” met de toevoeging dat de situatie “een humanitaire crisis is op het niveau van Darfoer.” Nog vóór de oorlog in Gaza begonnen was, was iedereen het over eens dat de leefomstandigheden in Gaza inderdaad slecht waren, maar de overdreven geluidsdecibels van Booth hebben uiteindelijk een slechte dienst bewezen aan de Palestijnen, aan de slachtoffers van de Holocaust en de naar schatting 750.000 Darfoeri die gedood werden of als vluchtelingen door Booth aldus werden getrivializeerd.

Aloha
Aloha

Vooraleer het recente conflict begon, toonden foto’s zoals deze aan dat er geen grootschalige voedseltekorten bestonden zoals in Darfoer of tijdens nazi-Europa. Booth heeft nooit de intentie gehad om het conflict in Gaza te verslaan. Het enige wat ze wilde was deel te zijn van de geschiedenis. Uiteindelijk zal Booth erin slagen om Gaza te verlaten, maar Gaza liet Booth nooit meer los. Zij heeft reeds een nieuwe actie gepland, Aloha Palestine, waarmee ze geld inzamelt om een een nog groter passagiersschip naar Gaza te willen sturen. En zij blijft actie voeren voor Gaza. Wij respecteren Booth dat zij actief wil zijn in haar keuzes. Maar door haar uitstapje te proberen te rechtvaardigen onder een dun vernislaagje van de respectabele journalistiek, laat Lauren Booth merken dat zijn opnieuw de boot heeft gemist.

Vertaald en bewerkt door Brabosh, 18 februari 2009


Anti-Israël betoging te Brussel van 11 januari 2009. Uitbuiting van de Holocaust door Belgische moslims van Marokkaanse origine. Niets oogt wansmakelijker dan dit breed glimlachende meisje dat dit bord op zondag 11 januari 2009 in volle Gaza-oorlog tijdens de anti-Israël manifestatie in Brussel boven haar hoofd uitsteekt met als kop: “1943: Ghetto de Varsovie – 2009 : Gaza“. Lees hier verder.

warschauBronnen: Brabosh.com: Leven onder Israëlische bezetting een ware hel voor Palestijnse kinderen? van 5 april 2010; Beelden liegen niet: Honger en armoede in Gaza van 4 april 2010; Rapport: Verbeterde economische situatie in de Palestijnse Autoriteit [deel 1] van 10 december 2009 en [deel 2] van 11 december 2009; Prijs voor de ‘Oneerlijkste Reporter van 2008’: Lauren Booth en haar ‘Boats for Free Gaza’ van 18 februari 2009; Levering van medisch materiaal aan de Gazastrook van 2 maart 2010; De economische situatie in de Palestijnse Autoriteit en de Israëlische steunmaatregelen: Periodieke update [deel 1] en [deel 2]; Watertekort in de Gazastrook? van 15 januari 2010; Het Palestijnse watertekort op de Westelijke Jordaanoever is een fabel van 2 november 2009; Amnesty International’s water rapport perfect getimed om boycotcampagne tegen Israël te versterken van 27 oktober 2009; Antwoord op het rapport van Amnesty omtrent de Israelisch-Palestijnse water kwestie van 28 oktober 2009; Inwoners van Gaza lijden en dat is niet de schuld van Israël van 26 december 2009; Israël stuurt didactisch materiaal naar de Gazastrook van 15 november 2009

Een gedachte over “Prijs voor de ‘Oneerlijkste Reporter van 2008’: Lauren Booth en haar ‘Boats for Free Gaza’

Reacties zijn gesloten.