CCOJB legt formeel klacht neer tegen xenofobe manifestatie van 11 jan. 2009

Op maandag 16 februari 2009 heeft het Comité de Coordination des Organisations Juives de Belgique (CCOJB) formeel klacht neergelegd bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racisme bestrijding (CGKR) tegen 86 ngo’s, waaronder partijen en vakbondsorganisaties, alsook drie deelnemende partijen (PS, cdH, Ecolo), tegen het initiatief van de voorbije “Stop aux massacres à Gaza! Le silence tue!” van 11 januari 2009, dit voor overtredingen op de wet op het negationisme en racisme, antisemitisme en xenofobie.

CCOJB
CCOJB

Het CCOJB stelt vast dat de als ‘vreedzaam’ aangekondigde manifestatie het voorwendsel vormde van een werkelijke in antisemitisme ontaarde mars doorheen de straten van Brussel. Op spandoeken werden een Jood en een duivel afgebeeld en de connotatie Juif=Nazi (Jood=nazi) gemaakt, weer anderen refereerden naar de Protocollen van de Wijzen van Sion of droegen borden mee waarbij ze Gaza gelijkstelden aan Auschwitz, allemaal verwerpelijke morele delicten en juridisch strafbaar.

Het CCOJB heeft bij het CGKR haar dossier neergelegd die al deze overtredingen illustreert. (Joël Rubinfeld, president van het CCOJB)

Struisvogelpolitiek?
Struisvogelpolitiek?

Joods Actueel deelt op haar website hierover het volgende mee: “Naar aanleiding van de klacht van het CCOJB laat het Vlaamse Forum der Joodse (FJO) organisaties weten dat zij deze klacht niet mee onderschrijven. “Wij hebben informatie overgemaakt aan het Centrum voor Racismebestrijding en wachten nu op hun evaluatie. Indien het centrum genoeg grondt vindt voor een klacht zal het Forum verder stappen overwegen”, aldus Eli Ringer, ondervoorzitter van het Joods Forum.

Tjah, wie denkt dat er nog Joodse leeuwen zijn in België, zal er in Vlaanderen lang naar moeten zoeken. Hoe dan ook en for what it’s worth, zowel Verzet.org als Verzet Blogspot onderschrijven volledig het standpunt van de CCOJB. Wie plichten heeft tegenover het land of de gemeenschap waar hij of zij deel van uitmaakt, heeft ook rechten. Het ene werkt niet zonder het andere en zijn onverbrekelijk met elkaar verbonden. Vrije meningsuiting is namelijk geen éénrichtingsverkeer.

Wie meent dat het beter en veiliger is om op dit moment een low profile op te houden, ‘vooral geen aandacht trekken’, ‘de dingen niet erger maken dan ze al zijn’, ‘het zal wel weer overwaaien’ enz. moet goed beseffen dat, op het ogenblik dat er boven je hoofd een ferme storm opsteekt, een regenscherm opsteken niet zal helpen, nat worden doe je toch..

De wereld zal niet gered worden door degenen die hun hoofd buigen en kruipen voor de brutale macht – maar wel door degenen die onvervaard rechtstaan, en strijden voor algemene vrede en algemene welvaart, en voor een wereld zonder verdrukking en zonder vervolging, in een democratische gemeenschap van broederlijkheid onder alle volken der aarde.” (Camille Huysmans, burgemeester van Antwerpen, sprak deze woorden uit op 1 mei 1940, negen dagen voor de inval van de Duitsers in België…)

Een gedachte over “CCOJB legt formeel klacht neer tegen xenofobe manifestatie van 11 jan. 2009

Reacties zijn gesloten.