Geen visa voor Israëlische Shahar Peer voor tennistornooi van Dubai (VAE)

Shahar Peer
Shahar Peer

De Verenigde Arabische Emiraten weigeren een visa uit te reiken aan de Israëlische tennisspeelster Shahar Peer. Shahar Peer (Jeruzalem, 1 mei 1987) speelt al een jaar of vijf in de top 50 van het vrouwen tenniscircuit, en staat momenteel gerangschikt op de 48ste plaats. Zij was voor haar prestaties het afgelopen seizoen automatisch geplaatst op de tabellen in Dubai. Peer, een voormalige top-20 speelster, was de eerste Israëlische tennisspeelster die ooit aan een tennistornooi deelnam in één van de landen van de Arabische Golf, toen zij in februari 2008 deelnam aan het tornooi van Qatar.

De tennisfederatie zit duidelijk verveeld met de zaak en onderzoekt nu wat zij kunnen doen aan dergelijke politiek geïnspireerde boycot. “Wij zijn erg ontgoocheld door de beslissing van de VAE die aan Shahar Peer een visa weigert dat haar toeliet het land binnen te reizen en te spelen op het Barclays Dubai Tennis Championship,” vertelde Larry Scott, de CEO van de WTA (Women’s Tennis Association).

De damesbond zal “de nodige maatregelen bekijken met betrekking tot de toekomst van het tennistoernooi in Dubai“. Echter, de belastingsvrije petroleumstaat VAE aan de Perzische Golf onderhoudt, net zoals de meeste Arabische en Islamitische landen, geen diplomatieke betrekkingen met Israël. De VAE erkent niet eens het bestaansrecht van de staat en aan Israëli’s wordt het systematisch verboden om het land binnen te reizen. Israëlische sportlui met dubbele nationaliteit worden al eens oogluikend binnengelaten.

De andere speelsters reageren ontzet om deze boycot. “Al de speelsters staan achter Shahar,” zei Venus Williams die op dit ogenblik in Dubai is voor het tornooi. “Wij zijn allemaal atleten en we staan hier voor het tennis. De speelsters moeten solidair zijn met elkaar en het circuit ondersteunen gelijk welk standpunt zij nemen op het onderwerp.” De Servische speelster en recente kampioen van Roland Garros Ana Ivanovic reageerde: “Ik hou er helemaal niet van dat sport en politiek door elkaar worden gehaald.” Het tennistornooi van Dubai werd door onze nationale tenniskampioene Justine Henin maar liefst vier keer gewonnen: in 2003, 2004, 2006 en 2007.

Bronnen Haaretz en Het Laatste Nieuws van 16 februari 2009

Een gedachte over “Geen visa voor Israëlische Shahar Peer voor tennistornooi van Dubai (VAE)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.