Duizenden neo-nazi’s marcheren door de straten van Dresden (Duitsland)

Op 14 februari 2009 op Valentijnsdag, betoogden duizenden 6.000 Duitse skinhead en neonazistische groepen in Dresden in het voormalige Oost-Duitsland één van de grootste demonstraties sinds de Duitse hereniging van 1990.

Volgens de politie demonstreerden meer dan 6.000 extremisten door de straten. Opvallend in de betoging waren de leuzen zoals bv. deze: “Gestern Dresden heute Gaza” en “Bombenholocaust“. Wat het een met het ander heeft te maken zullen wellicht alleen de neonazi’s kunnen uitleggen.

Groepen die gekoppeld zijn aan de Nationale Democratische Partij (Nationaldemokratische Partei Deutschlands – NPD) namen de 64ste verjaardag van het bombardement van Dresden te baat om een ‘rouwmars’ te houden in de straten van de hoofdstad van Saksen.

Twee tegenbetogingen onder leiding van vakbonden en politieke activisten brachten bijna 10.000 manifestanten op de been zei politie woordvoerder Marko Laske.

“Er is geen enkele mars in Duitsland die zich kan meten aan de grootte van deze demonstratie,” sprak een onthutste Robert Kusche, een activist van Kulturburo Sachsen, die één van de tegenbetogingen organiseerde.

Al tien jaar lang organiseren anti-migranten en skinhead groepen op de verjaardag van het bombardement van Dresden dat de stad in puin legde tussen 13 en 15 februari 1945, kort voor het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hun eisen worden steeds luider en hun aanhang groter sinds de NPD in 2004 in het parlement van Saksen zetelt.

Bronnen:

  • naar een artikelNeo-Nazis allowed to march in commemoration of Dresden bombing” van 12 februari 2009 en een artikelGerman Police Seek Swedish Nationals After Neo-Nazi Attack” van 16 februari 2009 op de site van Deutsche Welle (DW)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.