20ste verjaardag van Iraanse Fatwa tegen Salman Rushdies ‘Duivels Verzen’

Doodskist van Salman Rushdie in Teheran (Iran)
Doodskist van Salman Rushdie in Teheran (Iran). Bemerk op de achtergrond een Israëlische doodskist...
Salman Rushdie en zijn Duivelsverzen
Salman Rushdie en zijn Duivelsverzen

Op 14 februari 2009 was het precies 20 jaar geleden dat in 1989 de Iraanse Ayatollah Ruhollah Khomeini een fatwa uitsprak over Salman Rushdie en hiermee meteen diens executie aankondigde. Khomeini, de leider van Iran, noemde het boek “godslasterlijk” en “een belediging van de islam”. Verder veroordeelde Khomeini Rushdie voor de “misdaad” van afvalligheid (het verlaten van de islam). Volgens Khomeini’s interpretatie van de islamitische wetten staat daar de doodstraf op. Khomeini riep alle “vrome moslims” op de schrijver ter dood te brengen, alsmede de uitgevers van het boek. Khomeini zette een premie van drie miljoen Amerikaanse dollar op het hoofd van Rushdie. Sindsdien leeft Rushdie ondergedoken en boden de Britten hem bescherming.

Na de dood van Ajatollah Khomeini (1989) verklaarde de Iraanse regering publiekelijk het doodvonnis tegen Rushdie niet uit te zullen voeren. Dit werd overeengekomen in de context van een bredere overeenkomst tussen Iran en het Verenigd Koninkrijk om de betrekkingen te normaliseren. De fatwa werd uiteindelijk in 1998 onder president Mohammad Khatami formeel ingetrokken, maar niet iedereen was het daarmee eens. In 1999 zette een Iraanse stichting nog een prijs van 2,8 miljoen dollar op het hoofd van Rushdie.

De Duivelsverzen (Eng: The Satanic Verses) is een roman van de auteur Salman Rushdie die in 1988 verscheen. In 1989 kwam de Nederlandse vertaling op de markt. Het boek begint bij de ontploffing van een gekaapt vliegtuig boven zuid-Engeland. Djibriel Farishta en Saladin Chamcha, twee Indiase acteurs, vallen uit de lucht op het Engelse strand. Beiden overleven de val. Djibriel Farisjta transformeert vervolgens tot de aartsengel Gabriël, terwijl Saladin Chamcha verandert in de duivel. Het is een roman over de Engelse immigratieproblematiek. Tegenstellingen als oost/west, aards/religieus en heden/verleden zijn in het verhaal verweven. Het boek won in Groot-Brittannië de prestigieuze Whitbreadprijs en werd een bestseller.

Een gedachte over “20ste verjaardag van Iraanse Fatwa tegen Salman Rushdies ‘Duivels Verzen’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.