Tzipi Livni van Kadima wint erg nipt de verkiezingen. Regeringsvorming wordt problematisch

tzipi1

Yosef Ovadia (Shas)
Yosef Ovadia (Shas)

De centrumpartij Kadima (Voorwaarts) met leading lady Tzipi Livni, heeft het dan toch nipt gehaald van Benyamin Netanyahu’s partij Likoed. Met ruim 99% van de stemmen geteld krijgt Kadima 28 zetels van de 120 beschikbare in de Knesset. Enkel de stemmen van de IDF-soldaten en Israëli’s in het buitenland moeten de komende dagen nog geteld worden. Likoed haalt met 27 zetels er net ééntje minder dan Kadima maar kan zich met een winst van 15 zetels terecht de grootste winnaar noemen. De Arbeiderspartij van Ehud Barak is de grootste verliezer en zakt van 19 naar 13 zetels.

Avigdor Lieberman
Avigdor Lieberman

De rechtse extremist Avigdor Lieberman (zowat de Filip Dewinter van Israël), die in het verleden herhaaldelijk van racisme en discriminatie tav Palestijnen en arabieren werd beschuldigd, wint met zijn partij Yisrael Beitenu vier zetels bij en wordt met 15 zetels de 3de grootste partij van het land. De Religieuze Shaspartij behaalt 11 zetels of één minder dan in 2006.

Kadima kreeg 23% van de Israëlische stemmers achter zich. De verdeeldheid over het land is echter sprekend. In Tel Aviv, de grootste stad van Israël, behaalde Kadima ruim 38% van de stemmen, maar vergelijk bv. met Ariel, een nederzetting diep in de Westbank waar Kadima nauwelijks 10% haalt maar Likoed 45 % en Yisrael Beitenu 31%. Beiden zouden wel eens de handen in elkaar kunnen slaan en een rechts blok kunnen vormen.

Wordt 'Bibi' de nieuwe premier?
Wordt 'Bibi' de nieuwe premier?

De verhoudingen liggen in noord en zuid zo ver uit elkaar, dat iedereen meteen zal begrijpen hoe moeilijk de regeringsonderhandelingen de komende dagen zullen worden. Benieuwd welke coalitie er uit de bus zal komen en wie de nieuwe premier van Israël zal worden.

Hoe dan ook is de algemene verwachting dat zowel Netanyahu en Livni beiden in een nieuwe regering zullen zetelen en een belangrijke rol zullen spelen, samen met wellicht Barak’s Arbeiderspartij. Maar wie daar de leiding van zal nemen blijft giswerk. Zij krijgen nu zes weken de tijd om een nieuwe regering te vormen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.