Gazaconflict excuus voor ‘disproportioneel’ antisemitisme uit de oude doos

Joodse humor:

Antisemitische cartoon, Al-Hayat Al-Jadida 4 juli 2005
Antisemitische cartoon, Al-Hayat Al-Jadida 4 juli 2005

Twee Israëliërs zitten op het strand in Tel Aviv te lezen. Eentje heeft een kwaliteitskrant, de ander een antisemitisch vod.

‘Waarom lees jij dat nou’, vraagt de een. ‘Vroeger las ik net zo’n kwaliteitskrant als jij’, zegt de ander. ‘Maar ik kon er niet meer tegen. Die zelfmoordaanslagen en massavernietigingswapens en de instortende economie en demonstraties tegen Israël in Europa’.

Hij wijst op het antisemitische vod. ‘Nu lees ik dit en voel ik me veel beter; het blijkt dat er een Joods wereldcomplot is en wij in werkelijkheid de hele wereld controleren’.

Golf van antisemitisme raast doorheen Europa

Behalve een hoop negatieve publiciteit voor Israël en positieve voor Hamas heeft Israëls offensief in Gaza geleid tot een scherpe toename van het aantal antisemitische incidenten, tot het verbreken van de diplomatieke banden van sommige landen met Israël, een fikse ruzie met Turkije en waarschijnlijk een hoop aanklachten voor oorlogsmisdaden tegen Israëlische militaire leiders en politici. Het zijn stuk voor stuk zaken, die, los van het feit of Israëls offensief gerechtvaardigd was, geen enkel ander land dat iets vergelijkbaars doet, overkomen. Turkije’s acties tegen Koerdische rebellen in Noord-Irak zijn waarschijnlijk net zo bloedig dan wat Israël in de Gazastrook deed, maar worden door de media veel minder uitvoerig en ook afstandelijker verslagen, en protesten blijven beperkt tot een paar boze Koerden.

In de jaren ’90 heeft Turkije zelfs zo’n 3500 Koerdische dorpen in Zuid-Oost Turkije weggevaagd, waardoor honderdduizenden Koerden dakloos werden en naar de steden zijn getrokken. Hetzelfde geldt voor China’s acties tegen Tibet en Russische acties tegen Tsjetsjenen en Georgië. We zien het allemaal als min of meer binnenlandse aangelegenheden waarbij regeringsleiders op de daarvoor geëigende plaatsen wel wat kritiek laten horen, maar wij ons verder niet mee bezig hoeven te houden. In Pakistan, Afghanistan, Sri Lanka, en vele andere landen wordt hard tegen (islamitische) terroristen opgetreden, en zit de burgerbevolking daarbij vaak gevangen tussen twee vuren en kan geen kant op. Lees verder op IMO Blog – Israel & Midden-Oosten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.