Israëlische verkiezingen nek-aan-nek race tussen Kadima en Likoed

Tzipi Livni en Dana International
Dinsdag 10 februari 2009 trekt Israël naar de stembus. Tzipi Livni, die de lijst trekt voor de Kadima partij, was enkele dagen terug op campagne samen op het podium te zien met Dana International, alias van de transsexueel Yaron Cohen. Dana International, van Jeminitische origine en geboren in Tel Aviv (1972), won in 1998 voor Israël het Eurosong-festival met het liedje Diva.

Volgens de laatste polls wordt het een nek-aan-nek race tussen Benjamin ‘Bibi’ Netanyahu van de Likoedpartij en Tzipi Livni van Kadima (opgericht door Sharon en tot op heden geleid door premier Ehud Olmert). Het Israëlische parlement telt 120 zitjes, en zoals het er thans naar uit ziet, zal andermaal geen enkele partij een absolute meerderheid halen. Volgens de laatste peilingen (Haaretz) lijkt Likoed de grootste te worden met 29 zetels, op de voet gevolgd door Kadima met 27 zetels. Ongeveer 25% van de kiezers zouden nog onbeslist zijn. Het kan dus nog alle kanten uit.

muqata_poll

Op 10 februari 2009 dingen in Israël 34 partijen naar een zetel, maar slechts een twaalftal zullen effectief meespelen. Sinds de laatste verkiezingen van 28 maart 2006 is de centrumpartij Kadima van Olmert en Tzipi Livni met 29 zetels de grootste partij, de Arbeiderspartij van Ehud Barak heeft 19 zetels, de radicale religieuze Shaspartij heeft er 12 net zoals Likoed van Benjamin Netanyahu.

Avigdor Lieberman
Avigdor Lieberman

Ook de rechts-nationalistische partij Yisrael Beiteinu van rabbijn Avigdor Lieberman, de Filip Dewinter van Israël, dingt mee naar de overwinning. Op dit ogenblik bezet deze partij 11 zetels. De communistische partij Hadash  nu nog met 3 zetels in het parlement en waar ook de omstreden linkse anti-Zionist Ilan Pape lid van is tussen een overgroot deel van Israëlische arabieren, zal wellicht niet eens de kiesdrempel van 2% halen (ongeveer 63.000 stemmen.) Ook de Arabische partijen zullen de kiesdrempel niet halen.

Onvermijdelijk zal ook deze keer een coalitie moeten gesloten worden en de vraag is dan ook met wie. Algemeen wordt sinds het Gazaconflict een ruk naar rechts verwacht. Op dit ogenblik wordt de 17de Knesset geleid door Kadima in coalitie met de Arbeiderspartij en enkele leden van de religieuze Shaspartij. Enkele kleinere partijen trokken zich in januari 2008 terug uit de regering zoals de Gepensenioneerden Partij en Yisrael Beiteinu van rabbijn Avigdor Lieberman.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.