Opnieuw beschietingen door Hamas, nieuw bestand in de maak?

hamas4

Gisteren werden er opnieuw 5 raketten en 14 mortiergranaten afgevuurd door Hamas op burgerdoelwitten in Zuid-Israël. Twee soldaten van het Israëlische leger en één burger werden gewond nadat vier mortiergranaten in hun nabijheid explodeerden in de Sha’ar Hanegev regio in het westen van de Negevwoestijn.

Drie raketten viel neer in de Eshkol regio, twee ervan kwam in open veld terecht en een derde tussen twee kinderbewaarplaatsen. Een vierde stortte neer in open terrein nabij Sdot in de Negev en een vijfde explodeerde in Nir Am nabij de grens met Gaza. Hier werden geen schade of slachtoffers gemeld. Op zondagochtend kwamen er ook vier mortierganaten in de omgeving van Eshkol, zonder veel schade.

Voor een bestand moet je met twee zijn
Voor een bestand moet je met twee zijn

Op zondag raakten eenheden van het IDF opnieuw slaags met Palestijnse militanten nabij de doorgang te Kissufim aan de grens met Gaza. Er zijn geen slachtoffers gemeld. Een en ander toont wel aan hoe broos het bestand van 18 januari wel is gebleken. Sinds het begin van het bestand bleven Palestijnse militanten raketten en mortiergranaten afvuren op Israël en werd één IDF-soldaat gedood in een vuurgevecht aan de Gazagrens. Ook de meeste smokkeltunnels zouden inmiddels weer in dienst zijn en de wapensmokkel zou vanuit Egypte weer op volle toeren draaien.

De grensgeschillen van zondag begonnen toen Al-Arabia TV bronnen uit Hamas citeerde dat de Islamitische militie een Egyptisch voorstel zouden geaccepteerd hebben voor een wapenbestand van één jaar. Dit bestand zou ingaan op donderdag 5 februari a.s. Politieke ambtenaren in Israël antwoorden op dit Hamasbericht met de laconieke mededeling dat Israël niet onderhandelt met Hamas. “Wij zijn enkel in contact met Egypte,” klonk het. Israël is enkel bereid tot een langdurig bestand van het ogenblik af dat Hamas en andere Palestijnse milities ophouden met raketten af te vuren op Zuid-Israël en een einde wordt gemaakt aan de wapensmokkel via Egypte.

2 gedachtes over “Opnieuw beschietingen door Hamas, nieuw bestand in de maak?

  1. Hamas werd verkozen door de ‘burgers’ van Gaza met een ruime meerderheid. Dat alleen al maakt de burgers medeplichtig en niet zo ‘onschuldig’ meer zoals jij probeert voor te stellen. Waar waren die burgers met hun protesten toen acht jaar lang en 12.000 raketten en mortiergranaten werden afgevuurd op inderdaad willekeurige burgerdoelwitten in Israël? Waarom trap jij met open ogen in de propaganda van Hamas zoals je die de voorbije weken dagelijks ingepeperd kreeg op zowat alle journaals die ze kritiekloos en ongecensureerd uitzonden?

    “propaganda van nazi Duitsland”? Wie recupereert hier weer de terminologie van het Derde Rijk?

    Like

  2. Nou nou, nu zijn jullie toch wel vreselijk hypocriet. In een ander stukje lezen we dat de joden van Israel zeker en vast geen school hebben beschoten want wie doet nu zoiets gruwelijks en stom, maar hier, enkel omdat het over Palestijnen gaat, is het onmiddellijk ‘ze bestoken burgerdoelwitten’. Propagandalessen gehad in de jaren 30? Als de joden Gaza bombarderen, zijn daar dan geen burgerdoelwitten misschien? Een huis, een straat, een winkel, zijn dat geen civiele plaatsen? Of komen jullie dan met jullie artificiële argument dat Hamas zich verstopt tussen burgers? Zo kan ik het ook; maak het grondgebied van de vijand jaar na jaar kleiner en kleiner tot iedereen op elkaar woont en dan heb je een excuus om geen onderscheid meer te maken tussen burgers en niet-burgers. Je mag trots zijn op jezelf, je hebt de propaganda van nazi Duitsland geëvenaard.

    Like

Reacties zijn gesloten.